Drukāt

Carnikavas novadā iespējams šķirot bioloģiskos atkritumus

.

bio atkritumiKopš 2020.gada 1. novembra vides pakalpojumu uzņēmums "Clean R" Carnikavas novada iedzīvotājiem piedāvā iespēju šķirot bioloģiski noārdāmos atkritumus (BNA). Par šādu iespēju pakalpojuma sniedzējs informēja iedzīvotājus vēstulēs. BNA šķirošana iedzīvotājiem ļauj ne vien samazināt izdevumus par atkritumu apsaimniekošanu, bet arī iesaistīties vides ilgtspējas politikas īstenošanā, gādājot par to, lai šie atkritumi var pārtapt vērtīgā kompostā vai biogāzē elektrības ražošanai.
 
Bioloģiski noārdāmie atkritumi sadalās trīs lielās grupās.
- sausas pārtikas paliekas – bojāti augļi un dārzeņi, to mizas un serdes, maizes izstrādājumi, siers, biezpiens, termiski apstrādāti gaļas produkt, piemēram, desas un citas līdzīgas pārtikas produktu atliekas;
- dārza atkritumi – nopļautā zāle, koku zarošanā nogrieztie zari, lapas, mulča, augu saknes un nokaltušie stādi;
- sadzīvē radušies bioloģiski noārdāmi atkritumi, pie kuriem pieskaitāmi tējas un kafijas biezumi.
 
Šos atkritumus nav vēlams mest kopējā sadzīves atkritumu konteinerā – daudz vērtīgāk tos ir savākt atsevišķi, dodot iespēju bioloģiskajiem atkritumiem pārtapt vērtīgā kompostā vai biogāzē elektrības ražošanai.
Carnikavas novada iedzīvotājiem vides pakalpojumu uzņēmums "Clean R" piedāvā divus ērtus risinājumus, kā atsevišķi vākt bioloģiski noārdāmos atkritumus.
 
1. risinājums: priekšapmaksas BIO maisu dārza atkritumiem iegāde. Vienā BIO maisu komplektā (rullī) ir 12 maisi, viena maisa tilpums ir 100 litri. Viena komplekta cena ar PVN ir 13,23 eiro/rullis ieskaitot PVN. Cenā ir iekļauta arī BIO maisu izvešana – iedzīvotājiem atliek vien maisus piepildīt ar bioloģiski noārdāmiem atkritumiem un piepildītā maisa izvešanu pieteikt SIA "Clean R" klientu apkalpošanas centrā. Tālāk "Clean R" organizēs bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšanu un izvešanu ar speciālu transportu, kas BIO atkritumus nogādās tālākai pārstrādei kompostā vai biogāzē.
 
Klientam par savākto maisu izvešanas dienu tiks paziņots, un ir būtiski, lai šajā dienā līdz plkst. 6.00 rītā maisi būtu novietoti pie sadzīves atkritumu konteinera vietā, kur tiem var viegli piekļūt.
 
Maisu komplektus ir iespējams iegādāties "Clean R" klientu apkalpošanas centros Rīgā – Vietalvas ielā 5 un Mellužu ielā 17 (iepriekš pierakstoties klātienes vizītei) vai par atsevišķu samaksu maisus iespējams pasūtīt ar piegādi. Kā arī maisus ir iespējams iegādāties Carnikavā "Narvesen" veikalā pie dzelzceļa stacijas.
 
2. risinājums: BIO konteinera uzstādīšana. Carnikavas novada iedzīvotājiem tiek piedāvāta iespēja noslēgt BIO atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma līgumu, saskaņā ar kuru bioloģiski noārdāmo atkritumu uzkrāšana tiek veikta speciālos plastmasas konteineros.
 
Privātmāju iedzīvotājiem bez maksas tiek piedāvāti brūnas krāsas BIO konteineri ar 0,24 m3 tilpumu, savukārt juridiskām personām ir pieejami gan 0,24 m3, gan arī 0,66 m3 tilpuma konteineri brūnā krāsā, kā arī individuāls risinājums.
 
Jaunas 0,24 m3 atkritumu tvertnes vērtība ir 49,1 eiro (ieskaitot PVN), bet 0,66 m3 atkritumu tvertnes vērtība – 170,44 eiro (bez PVN).
 
BIO konteineru izvešana notiek līgumā norādītajā grafikā vai pēc klienta pieteikuma. Cena par BIO konteinera izvešanu ir 11,02 eiro/m3 (ieskaitot PVN).
 
Gan izvēloties BIO maisus, gan BIO konteineru klients ir atbildīgs par atkritumu saturu – lai sašķirotie atkritumi būtu sasusi un atbilstu bioloģiski noārdāmo atkritumu aprakstam.
 
Ja konteinerā tiek ievietoti nešķirotie sadzīves atkritumi, tostarp plastmasas maisiņi, iepakojums, stikls vai šķidri slapji pārtikas atkritumi – piemēram, zupas, kompoti, ievārījumi un tamlīdzīgi, tie zaudē BIO atkritumu statusu un tiek izvesti kā nešķiroti sadzīves atkritumi atbilstoši noteiktajam sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifam.
 
Vides pakalpojumu uzņēmums "Clean R" informē, ka papildus sauso bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumam Carnikavas novadā juridiskām personām ir pieejams arī šķidrās pārtikas atkritumu apsaimniekošana pakalpojums. Tas paredz izvest arī 3. kategorijas jeb dzīvnieku izcelsmes atkritumus – jēlu gaļu, zivis un tamlīdzīgus atkritumus – no kafejnīcām, restorāniem un citiem ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju uzņēmumiem. Šajā gadījumā klientam pēc izvēles tiek uzstādīts konteiners vai muca, kas tiek izvedot tiek nomainīt ar tukšu.
 
Plašāk par piedāvājumu Carnikavas novada iedzīvotājiem un cenrādi bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanā var lasīt "Clean R" mājaslapā www.cleanr.lv. Iegūt atbildes uz jautājumiem, kā arī pieteikt pakalpojumu iespējams, sazinoties ar "Clean R" klientu apkalpošanas centru: pa tālruni 67111001 vai rakstot uz .
 
Clean R

Ādažu novada pašvaldības aģentūra
Carnikavas komunālserviss

Adrese: Stacijas iela 7, Carnikava,Carnikavas pagasts,
Ādažu novads, LV-2163


Tālr.: +371 67993705
e-pasts:

                

Reģ.Nr. 90001691745

AS SEB banka
LV65UNLA0050013449119
AS Swedbank
LV28HABA0551029413114
AS Citadele banka
LV87PARX0023202160001 
                      

Simbols-e E-adrese

 

Piekļūstamības paziņojums