Drukāt

No 1. augusta pieaugs siltumenerģijas cena Carnikavas pagastā

.

Beidzoties līguma termiņam par dabasgāzes piegādi, kas pēdējos divos gados noteica nemainīgu cenu par gāzes megavatstundu, sākot ar 1.augustu būtiski pieaugs siltumenerģijas cena Carnikavas pagastā.

2020. gadā pašvaldības aģentūras “Carnikavas komunālserviss” noslēgtais līgums noteica fiksētu cenu par megavatstundu (MWh) – 10.13 eiro. Atbilstoši gāzes cenai piegādātās siltumenerģijas cena svārstījās ap 38-40 eiro/MWh. Līguma termiņam beidzoties norēķini par gāzi tiks veikti pēc noteiktās biržas cenas katrā konkrētajā mēnesī. Pēc jūlija mēneša biržas prognozēm gāzes cena būs 105 eiro/MWh, kas nozīmē, ka siltumenerģijas cena sasniegs 160,09 eiro/MWh.

Pēdējā gada laikā gāzes cena ir pieaugusi vairākas reizes, rekordaugstu līmeni sasniedzot šī gada aprīlī, kad tā maksāja 130 eiro/ MWh. Šobrīd cena ir samazinājusies, svārstoties aptuveni 90-110 EUR/MWh robežās. Kā norāda “Latvijas Gāze”, tad šā brīža tirgus prognozes liecina, ka šajās robežās gāzes cena būs arī līdz nākamā gada pavasarim.

Carnikavas centralizētās siltumapgādes tarifā gāzes izmaksas veido 73–80%, līdz ar to prognozētais gāzes cenas pieaugums būtiski ietekmēs mājsaimniecību izdevumus par apkuri un karstā ūdens sagatavošanu. Jāuzsver gan, ka jūnijā valdība pieņēma zināšanai informatīvo ziņojumu, kas paredz, ka apkures sezonā no 1. oktobra līdz 1.aprīlim valsts kompensēs pusi no siltumenerģijas, elektrības un dabasgāzes cenu pieauguma. Pēc Ministru Kabineta noteikumu stāšanās spēkā “Carnikavas komunālserviss” informēs iedzīvotājus par kompensācijas ietekmi uz tarifu izmaiņām.

Aicinām daudzdzīvokļu ēku dzīvokļu īpašniekus un māju apsaimniekošanas uzņēmumus veikt pasākumus ēku siltumefektivitātes uzlabošanai. Tūlītējie pasākumi būtu siltummezglu automātikas modernizācija, cauruļvadu izolēšana, termoregulatoru uzstādīšana dzīvokļu radiatoriem, alokātoru sistēmas uzstādīšana dzīvokļos. Ilgtermiņā visefektīvākais risinājums ir ēkas renovācija, piesakoties valsts atbalsta programmām māju siltināšanai.

“Carnikavas Komunālserviss” ir iesniedzis pieteikumu dalībai Centrālās finanšu un līgumu aģentūras izsludinātajā projektu konkursā, kas paredz katlu mājas Tulpju ielā 5 modernizāciju, pārejot uz granulu apkures katliem un saules kolektoriem. Šī katlu māja ir visjaudīgākā un saražo aptuveni trešdaļu no kopējā apjoma Carnikavā.

Ādažu novada pašvaldības aģentūra
Carnikavas komunālserviss

Adrese: Stacijas iela 7, Carnikava,Carnikavas pagasts,
Ādažu novads, LV-2163


Tālr.: +371 67993705
e-pasts:

                

Reģ.Nr. 90001691745

AS SEB banka
LV65UNLA0050013449119
AS Swedbank
LV28HABA0551029413114
AS Citadele banka
LV87PARX0023202160001 
                      

Simbols-e E-adrese

 

Piekļūstamības paziņojums