Drukāt

Atkritumu šķirošana: ilgdzīvotājas PET pudeles un papīra septiņas dzīves

.

atkritumu skirosanaIespējams, daudzi nezina, kāda ir šķiroto atkritumu "nākamā dzīve" un kā tie tajā nonāk, tāpēc piedāvājam nelielu ieskatu dažādos pārstrādes procesos.
 
PET pudeles kļūst arī par apģērbu
 
Ja PET pudeles ir pareizi sašķirotas, to dzīve ir mūžīga. Ķīpās sastīpotas sašķirotās PET pudeles tiek nogādātas „PET Baltija" rūpnīcā Jelgavā. Uz konveijera lentes pudeles atdala no dažādiem piemaisījumiem un sašķiro pēc krāsām. Pēc to apstrādes rūpnīcas iekārtās, tiek iegūts PET pudeļu otrreizējās pārstrādes procesa galaprodukts – PET pārslas, kas paredzētas eksportēšanai. No vienas pudeles var iegūt 35 – 40 gramus pārslu.
 
Visbeidzot PET pārslas tiek sašķirotas pēc krāsām, iepakotas un sagatavotas eksportam. 95% no „PET Baltija" saražotajām pārslām nonāk ES valstīs, kur tās galvenokārt tiek izmantotas poliestera šķiedras ražošanai. No šīs šķiedras gatavo apģērbus (T-kreklus, ziemas jaku pildījumu u.c.), automašīnu gaisa filtrus un iekšējo sēdekļu apšuvumus, puķupodus un citus izstrādājumus. Protams, PET pārslas izmanto arī jaunu PET pudeļu ražošanai, kuras cilvēki atkal izlieto, un, ja tās tiek šķirotas, process var sākties no gala.
 
Jāatceras, ka PET dedzināšana apkārtējai videi nenodara ļaunumu tikai tad, ja to dedzināšana notiek vismaz 1200˚C temperatūrā speciālās krāsnīs.
 
Stikla konteineros – tikai pudeles un burkas
 
Viena tonna otrreizējo stikla izejvielu ietaupa vienu tonnu kvarca smilšu un 250 kg kalcinētās sodas. Izlietotais stikla iepakojums ir jāizmet tam paredzētajā atkritumu šķirošanas konteinerā. Svarīgi ievērot, ka tajā drīkst izmest tikai stikla iepakojumu – pudeles un burkas.
 
Pārstrādes rūpnīcā vispirms no burkām un pudelēm tiek atlasīti visi materiāli, kas nav no stikla. Pēc tam tās sadauza un apstrādā ar magnētu, lai aizvāktu vēl atlikušos metāla vāciņus, savukārt vakuuma procesā atdala plastmasas un papīra atlikumus.
 
Stikla ražošanai tiek izmantotas kvarca smiltis, soda un kaļķakmens, bet 30 – 40% no kopējās izejvielu masas var aizvietot ar otrreizējām izejvielām. 1550 grādu temperatūrā izejvielas tiek sakausētas viendabīgā masā, kas tālāk tiek novirzīta uz pudeļmašīnu, kur 1200°C temperatūrā īpašās formās top stikla pudeles. Kad pudeles gatavas, tās lēnām atdziest jeb norūdās. Pēc rūdīšanas pudeles aizceļo uz šķirošanu, kur tās automātiski pārbauda. Brāķētās pudeles atgriežas kausēšanas krāsnī, pārējās iepako vakuumā un nosūta pudeļu pildītājiem. Pārstrādātai pudelei ir tāda pati kvalitāte kā tai, kas gatavota no smiltīm.
 
Papīra septiņas dzīves
 
Celulozes šķiedras ir iespējams pārstrādāt līdz pat septiņām reizēm, tādēļ ir svarīgi pārstrādei derīgo papīru – avīzes, žurnālus, biroja papīru, kartona kastes u.c. – izmest atbilstošā šķirošanas konteinerā. Pārstrādē papīru vispirms sašķiro pa veidiem, atdala nederīgos materiālu, tad sapresē ķīpās un nogādā pārstrādes uzņēmumā. Ķīpas mērcē lielās tvertnēs un sadala šķiedrās, atdala tintes un tipogrāfijas krāsas daļiņas. Otrreizēji pārstrādājot, papīru un kartonu izmanto gan iepakojuma, gan citu papīra izstrādājumu ražošanai.
 
Var pārstrādā gandrīz visu ledusskapi
Svarīgi – šķirošanas laukumā vai pieņemšanas punktā nogādātajām elektroprecēm jābūt neizjauktām, piemēram, ledusskapim jābūt ar kompresoru, televizoram – ar kineskopu, datoram – ar mātes plati.
Pārstrādājot ledusskapjus, var izmantot līdz pat 90% sastāvdaļu. Tiem noņem vadus, kompresoru, izsūknē dzesēšanas sistēmas freonu. Lai atdalītu atlikušo freonu, ledusskapi noslēgtā rezervuārā samaļ, atsūknē freona gāzi un tad atdzesē šķidrajā slāpeklī. Arī plastmasas un metāla detaļas tiek atdalītas un pārstrādātas.
 
Arī televizori ir gandrīz pilnībā pārstrādājami. No kineskopa stikla gatavo jaunus kineskopus, koka detaļas sadedzina, bet no plastmasas ražo jaunu plastmasu. Arī mikroshēmas un vadus atdala un pārstrādā.
 
Mūsu novada ciemos ikvienam iedzīvotājam pieejami kartona/papīra, polietilēna/PET un stikla konteineri, lai dalīti savāktu šos atkritumus. Izmetot visus atkritumus kopējos konteineros, apgrūtinām to lietderīgu atkārtotu izmantošanu. Šķirošana arī samazina bīstamo atkritumu nonākšanu apkārtējā vidē, kā arī ļauj taupīt dabas resursus.
 
Konteineru atrasanas vietas
 
Publicitātes materiāli, Carnikavas Komunālserviss

Ādažu novada pašvaldības aģentūra
Carnikavas komunālserviss

Adrese: Stacijas iela 7, Carnikava,Carnikavas pagasts,
Ādažu novads, LV-2163


Tālr.: +371 67993705
e-pasts:

                

Reģ.Nr. 90001691745

AS SEB banka
LV65UNLA0050013449119
AS Swedbank
LV28HABA0551029413114
AS Citadele banka
LV87PARX0023202160001 
                      

Simbols-e E-adrese

 

Piekļūstamības paziņojums