Drukāt

Ar dārgo siltumu var apieties taupīgi

.

claudio-schwarz-purzlbaum-NTfoy25suuY-unsplash 800Pirmais rudens aukstuma vilnis jau septembra otrajā pusē rosināja neierasti agri sākt pieslēgt apkuri Carnikavas novada izglītības iestādēs, kā arī daudzdzīvokļu ēkās, un līdz oktobra beigām visās daudzdzīvokļu mājas Carnikavas novadā ir pieslēgta centrālā apkure.
 
Kā taupīt?
Līdz ar apkures sezonas sākšanos pieaug komunālie maksājumi, tāpēc atgādinām dažus vienkāršus padomus, kas ļauj taupīt siltumu.
• Radiatori jāatbrīvo no aizkariem, mēbelēm vai citiem priekšmetiem, kas traucē siltumatdevi.
• Aiz radiatoriem var novietot siltumu atstarojošu materiālu.
• Pirms apkures sezonas radiatori kārtīgi jāiztīra ar putekļusūcēju.
• Apkures sezonā nepieciešama telpu vēdināšana, lai ielaistu svaigu gaisu un novērstu kondensāta veidošanos; telpas jāvēdina īsu brīdi, bet intensīvi, plaši atverot logu. Bez vajadzības neturēt atvērtus logus un durvis kāpņutelpās un citās koplietošanas telpās.
• Lai samazinātu siltuma zudumus, jānoblīvē bēniņu lūkas, jāiestiklo bēniņu un pagrabu logi, jānodrošina kāpņu telpas ar dubultajām durvīm un mehāniskajiem durvju aizvērējiem.
• Ieteicams nomainīt nekvalitatīvus un bojātus logus. Ja tas nav iespējas, logu spraugā jāievieto siltinošs blīvējums.
 
Tiem, kuri vēlas bez lieliem ieguldījumiem ieekonomēt un ar gatavi aktīvāk regulēt gaisa temperatūru mājoklī, būs piemērota alokācija jeb siltuma proporcionālitātes mērīšana, kad visus sildelementus aprīko ar mērierīcēm. Tādējādi var panākt pat 30 % ietaupījumu apkures izmaksām un ieguldījums mērierīcēs ātri atmaksātos. Par šādu pieeju jāvienojas kopā visiem nama iedzīvotājiem.
 
Tāpat kopīgs lēmums jāpieņem arī par komforta temperatūru, kas tiek iestatīta mājas siltummezgla automātiskās regulēšanas sistēmā. Atgādinām, ka Carnikavas Komunālserviss kā siltummezglu apsaimniekotājs informāciju par automātiskās regulēšanas sistēmā iestatāmo temperatūru pieņem tikai no mājas vecākā (jāņem vērā arī, ka daļai namu ir citi siltummezglu apsaimniekotāji).
 
Ja izveidojies parāds
Apkure ir dārgākais pakalpojums komunālo maksājumu struktūrā, tāpēc tieši gada aukstajos mēnešos mēdz veidoties un krāties komunālo maksājumu parādi. Ja tā ir noticis, Carnikavas Komunālserviss aicina parādniekus noslēgt atliktā maksājuma līgumu, saskaņā ar kuru var norēķināties pakāpeniski, parāda summu sadalot vairākos maksājumos un maksājot līdztekus tekošajiem rēķiniem.
 
Noslēdzot atliktā maksājuma līgumu, netiek aprēķināts līgumsods, kā arī netiek sniegta prasība tiesā. Ja parāda summa netiek dzēsta, parāda piedziņas lieta nonāk tiesā un papildus parāda summai no parādnieka piedzen ar tiesāšanos saistītos izdevumus.
 
Informējam, ka arī 2019./2020. gada sezonā kurināmo Carnikavas novadā piegādā a/s "Latvijas gāze", kuras piedāvājums bija lētākais. Siltumenerģijas ražošanai tarifs oktobrī bija 55,9 eiro/MW (bez siltummezgla apsaimniekošanas.), saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apkopotajiem datiem, tas ir vidējs tarifs (citur 45–69 eiro/MW).
 
Carnikavas Komunālserviss

Ādažu novada pašvaldības aģentūra
Carnikavas komunālserviss

Adrese: Stacijas iela 7, Carnikava,Carnikavas pagasts,
Ādažu novads, LV-2163


Tālr.: +371 67993705
e-pasts:

                

Reģ.Nr. 90001691745

AS SEB banka
LV65UNLA0050013449119
AS Swedbank
LV28HABA0551029413114
AS Citadele banka
LV87PARX0023202160001 
                      

Simbols-e E-adrese

 

Piekļūstamības paziņojums