Aktualitātes

Par lapām – vai tās vajadzētu rūpīgi vākt?!

23. oktobris, 2024

☝️ Informācija tiem, kuri rudenī rūpīgi vāc lapas

🟠Rudens pārņem mūsu pagalmus, pieberot tos ar lapām un skujām.

🍁Lapas ir koku un krūmu "katliņi", tāpēc tajās saglabājas virkne barības vielu, kuras koks var saņemt, ja lapas paliek zālienā līdz pavasarim.

🍁Lapās pārziemo dažādi kukaiņi un kāpuri vai to kūniņas. Teiksi, ka Tavā pagalmā kukaiņus nevajag? Šie ziemotāji būs lieliska barības bāze ziemā putniem.

🍁Lapu "sega" sargā kokaugu saknes no aukstuma un gaisa temperatūras svārstībām, kas ir svarīgi pie mūsu mainīgo ziemu apstākļiem.
Ja tomēr esi PAR lapu grābšanu rudenī, tad izvērtē iespēju tās atstāt kaudzē kādā sava īpašuma stūrī - šo laupu kaudzi novērtēs vietējie abinieki vai mazie dzīvnieciņi, piemēram, eži, iekārtojot savas ziemas migas. Varbūt tieši pie Tavas mājas iekārtosies kāds ežuks, kurš nākamā gadā, diennakts tumšajā laikā pieskatīs Tavu pagalmu, lai tajā neiemājo lieki kukaiņi vai rāpuļi.

🍁Vēl viens dabai draudzīgs lapu pārstrādes veids ir to sapļaušana pēdējajā rudens zāliena pļaujā - lapas tiks sasmalcinātas un zāliens būs labi "pabarots".

🟠Atgādinām, ka sava īpašuma lapas vari arī kompostēt.

🟠Noteikti neved lapas uz mežu, tā sabojāsi meža dabisko vidi!

🟠Ja nevēlies lapas vērtīgi izmantot savā īpašumā, vērsies pie sava atkritumu apsaimniekotāja, lai noslēgtu līgumu par bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanu.