Aktualitātes

Aicinām uz diskusiju “Dabas vērtības Ādažos”!!

26. augusts, 2024

Otrdien, 24. septembrī, plkst. 11.30 Latvijas Dabas fonds un Ādažu novada pašvaldības aģentūra “Carnikavas komunālserviss” aicina Ādažu iedzīvotājus un dabas mīļotājus uz otro diskusiju par dabas kapitālu un ekosistēmu pakalpojumiem Ādažos. Diskusijā piedalīsies arī domes deputāti un Attīstības nodaļa. Diskusijas norises vieta - Ādažu kultūras centrā, Mākslas un vēstures galerijā, Gaujas ielā 33 A, Ādažos.
“Diskusijas pirmajā daļā Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu vadošais pētnieks Ivo Vinogradovs dabas kapitāla jēdzienam Ādažu novadā piešķīra taustāmu izpratni caur konkrētu teritoriju vidi regulējošo faktoru ainavisku attēlojumu. Proti, pētnieks klātesošajiem demonstrēja kartes ar trokšņu līmeņa, smaku, plūdu, apputeksnēšanas, filtrācijas un akumulācijas u.c. vidi regulējošu pakalpojumu ietekmi uz Ādažu novadu 2023.gada vasarā. Pēc lekcijas klātesošajiem bija iespēja doties ekskursijā uz Kadagas Ūdensrožu parku kopā ar Latvijas Dabas fonda botāniķi Rūtu Sniedzi-Kretalovu, kas ekosistēmu pakapojumus mācīja saskatīt dabā,” stāsta Baiba Baltvilka-Vitajevska, Latvijas Dabas fonda politikas koordinatore.
Diskusijā, kuru 24. septembrī vadīs Baiba Baltvilka-Vitajevska, kopā ar domes deputātiem un Attīstības departamentu diskutēsim par dabas kapitāla iespējām Ādažos un Ādažu novadā, ietverot dabas nozīmi gan ekonomiskā, gan kultūrvēsturiskā, gan cilvēka labbūtības kontekstā, īpašu uzmanību pievēršot ekosistēmu pakalpojumiem Ādažos. Diskutēsim par dzīvo organismu kopumu Ādažu ekosistēmā un to, kā daba iekļaujas pilsētvidē.
Pasākuma programma:
11.30- Ievads /Baiba Vitajevska-Baltvilka, Latvijas Dabas fonds
11.35.-13.00 Ādažu dabas kapitāla un ekosistēmu potenciāls - zaļās attīstības perspektīvas. Diskusija/ Baiba Vitajevska-Baltvilka, Latvijas Dabas fonds
Latvijas daba mainās ne tikai klimata pārmaiņu dēļ, to ietekmē un pārveido arī cilvēku saimnieciskā darbība. Daba ir cilvēku pamata vērtība, bez kuras nevarētu pastāvēt ne ekonomiskais kapitāls, ne sabiedrība un viens no veidiem, kā iekļaut dabas vērtības sabiedrības un ekonomiskajos procesos, ir caur dabas kapitāla konceptu. Šāda pieeja pašlaik attīstās visā pasaulē, taču Latvijā dabas kapitāla jēdziens vēl maz pazīstams. Latvijas Dabas fonds diskusiju īstenoto projekta “Sabiedrības dabas aizsardzības interešu aizstāvība ES Zaļā kursa ietvaros”. Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.